13.03.2007 Pitkin Via Balticaa

Kerrankin otimme ylös Tallinna-Vilna-Tallinna matkan kilometrit ja ajoajat. Talvisaikaan matkustaminen on huomattavasti mukavampaa kuin kesällä, sillä talvella ei tehdä tietöitä. Nyt maaliskuussa kaikki tiet olivat jo sulia, mutta yöaikaan ajaessa oli todella pimeää, kun katulamppuja ei matkalla juuri ole.

Tien kunto on mitä sattuu, välillä erinomainen, välillä ihan OK ja välillä aivan käsittämättömän surkea. Välillä kaistoja on useampi, mutta enimmäkseen vain yksi per suunta. Parhaassa kunnossa tie on juuri ennen Vilnaa, kunnon moottoritietä, 2 kaistaa molempiin suuntiin. Tieviitat ovat parantuneet vuosi vuodelta. Vilnan kylttejä alkaa tosin näkyä aika myöhäisessä vaiheessa, mikä tuntui vähän erikoiselta. Karttaa täytyy lukea Riikan kohdalla ja vähän sen jälkeen, mutta tämäkin vain Vilnaan päin ajettaessa. Kotiin tullessa oli hyvät opasteet kohti Riikaa ja Tallinnaa, eikä karttaa juuri tarvinnut katsoa. Mennessä ajoimme tosin pimeällä ja tullessa valoisalla, joten ehkä sekin vaikutti asiaan.

Poliiseja tulee vastaan aina silloin tällöin. Yöaikaan näimme vain muutaman, päiväsaikaan ehkä puolen tunnin välein. Liettuan puolella tien reunassa oli runsaasti tilaa, joten ylinopeutta ajavat oli helppo päästää ohi. Myös rekat ohittelevat innokkaasti ja palaavat mielellään nopeasti takaisin omalle kaistalleen, joten oman henkikultansa puolesta saa kyllä välillä pelätä ihan oikeasti, kun rekan perävaunu tulee päälle… Erityisesti liikenneympyröissä kannattaa varoa ohittelijoita.

Rajanylitykset sujuivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta nopeasti ja vaivattomasti. Jonoja ei ollut lainkaan, kuten ei aiemmillakaan Baltian matkoillamme. Se yksi poikkeus olikin sitten viedä hermot, kotiin tullessa ensimmäisessä tullissa istua kökötettiin jonossa ja kirottiin, kun jotkut etuilivat jonossa. Jonossa meni reilu tunti, eli ei siis ihan kauhean kauaa, mutta mieluummin sitä olisi aikansa jossain muualla käyttänyt.

Bensa-asemia ja ruokapaikkoja on matkan varrella vähän väliä. Useat bensa-asemat ovat auki ympäri vuorokauden, mutta varsinaiset kahvilat eivät. Palvelu on joissain paikoissa erinomaista, toisissa sen sijaan olematonta – eli myyjä ei edes vaivaudu kassan luo, että voisit yrittää ostaa jotain…

Summa summarum, via baltican ajo ilman hyvää syytä ei ole kovin fiksu ajatus ja me kaikkihan tiedämme, kuinka fiksua on käydä koiranäyttelyissä. Yllättävän hyvin siellä kuitenkin pärjää, jos sinne uskaltautuu. Seuraavana aamuna Helsinki-Tampere moottoritiekin tuntui taas ihanan turvalliselta.

Via Baltica
Näkymiä matkan varrelta, urat olivat aika hurjat.

Menomatka Tallinna – Vilna

Väli Km Aika
Tallinna – Pärnu 123 km 1 h 30 min
Pärnu – EST-LV tulli 68 km 50 min
EST-LV tulli – Riika 105 km 1 h 27 min
Riika – Bauska 81 km 1 h
Bauska – LV-LT tulli 20 km 20 min
LV-LT tulli – Vilna 204 km 3 h
YHTEENSÄ 601 km 8 h 7 min
KESKINOPEUS - 75 km/h

Paluumatka Vilna – Tallinna

Väli Km Aika
Vilna – LT-LV tulli 202 km 3 h
LT-LV tulli – Bauska 15 km 25 min
Bauska – Iecava 26 km 27 min
Iecava – Riika 62 km 50 min
Riika – Saulkrasti 30 km 26 min
Saulkrasti – LV-EST tulli 71 km 1 h
LV-EST tulli – Pärnu 55 km 50 min
Pärnu – Tallinna 132 km 1 h 30 min
Tallinna – satama 10 km 28 min
YHTEENSÄ 604 km 8 h 56 min
KESKINOPEUS - 67 km/h

The comment form is closed.